Wat zijn de gevolgen van een narcistische ouder in een volwassen partnerrelatie
20 juli 2023 
1 min. leestijd

Wat zijn de gevolgen van een narcistische ouder in een volwassen partnerrelatie

Wat zijn de gevolgen van een narcistische ouder in een volwassen partnerrelatie

narcistische ouders Moon Consultancy

Een narcistische ouder kan aanzienlijke gevolgen hebben voor een volwassen partnerrelatie. Het opgroeien met een narcistische ouder kan diepgaande emotionele en psychologische littekens achterlaten die invloed hebben op hoe iemand relaties aangaat en onderhoudt.

Ten eerste kan het opgroeien met een narcistische ouder leiden tot een verstoorde zelfwaardering en onzekerheid. Narcistische ouders hebben de neiging om hun kinderen te manipuleren, te kleineren of te bekritiseren om hun eigen ego te voeden. Dit kan ervoor zorgen dat volwassenen die zijn opgegroeid met een narcistische ouder moeite hebben om zichzelf als waardevol en liefde waardig te beschouwen, wat hun vermogen om een gezonde partnerrelatie aan te gaan kan beïnvloeden.

Daarnaast kan een narcistische ouder het vermogen tot empathie en emotionele verbinding belemmeren. Kinderen van narcistische ouders worden vaak gedwongen om de behoeften van de ouder voorop te stellen en hun eigen emoties te onderdrukken. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het erkennen en uiten van emoties in een partnerrelatie, waardoor het opbouwen van een diepe emotionele band bemoeilijkt wordt.

Het patroon van manipulatie en controle dat wordt geassocieerd met narcistische ouders kan ook van invloed zijn op de dynamiek van een volwassen partnerrelatie. Volwassenen die zijn opgegroeid met een narcistische ouder kunnen de neiging hebben om te vervallen in onderdanigheid, zichzelf wegcijferen of juist defensief en wantrouwend zijn in relaties. Dit kan de communicatie en het vermogen om compromissen te sluiten negatief beïnvloeden.

Het is belangrijk om deze patronen te herkennen en actief te werken aan herstel en heling. Het zoeken naar therapie of counseling kan van onschatbare waarde zijn om de schadelijke effecten van een narcistische ouder op een volwassen partnerrelatie aan te pakken. Het is ook essentieel om te investeren in zelfzorg, het opbouwen van een positief zelfbeeld en het ontwikkelen van gezonde grenzen.

Het doorbreken van de invloed van een narcistische ouder vereist toewijding en inspanning, maar het is mogelijk om gezonde, liefdevolle relaties te cultiveren. Met begrip, communicatie en professionele begeleiding kan het trauma van een narcistische ouder geleidelijk aan genezen worden, waardoor er ruimte ontstaat voor het opbouwen van een sterke en evenwichtige partnerrelatie.

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in.Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen