Seksueel misbruik in de jeugd en het effect op een volwassen partner relatie
18 juli 2023 
1 min. leestijd

Seksueel misbruik in de jeugd en het effect op een volwassen partner relatie

Waarom is seks zo moeilijk in een volwassen partner relatie bij seksueel misbruik in de jeugd

veilig in relatie Moon Consultancy

Seks kan een uitdagend en complex onderwerp zijn in een volwassen partnerrelatie, vooral wanneer een van de partners seksueel misbruik heeft ervaren tijdens hun jeugd. Seksueel misbruik kan diepgaande emotionele en psychologische gevolgen hebben die van invloed zijn op iemands seksuele gezondheid en intimiteit.

Een van de redenen waarom seks moeilijk kan zijn, is het verlies van vertrouwen en veiligheid. Seksueel misbruik kan ervoor zorgen dat de overlevende zich onveilig voelt in intieme situaties. Ze kunnen moeite hebben om anderen volledig te vertrouwen en kunnen angstig of terughoudend zijn om hun grenzen te verleggen.

Daarnaast kunnen overlevenden van seksueel misbruik worstelen met lichaamsbeeldproblemen en schaamte. De ervaring van misbruik kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde, waardoor het moeilijk kan zijn om zich comfortabel en zelfverzekerd te voelen tijdens seksuele interacties.

Trauma-gerelateerde triggers kunnen ook een rol spelen. Bepaalde situaties, woorden of aanrakingen kunnen herinneringen of intense emoties oproepen die verband houden met het misbruik. Dit kan leiden tot angst, paniek of dissociatie tijdens seksuele momenten, waardoor de connectie tussen de partners wordt verstoord.

Het is essentieel om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin open communicatie en begrip mogelijk zijn. De partner zonder misbruikgeschiedenis moet geduldig en empathisch zijn, en bereid zijn om de behoeften en grenzen van de overlevende te respecteren. Het is belangrijk om te luisteren, steun te bieden en samen te werken aan het herstellen van vertrouwen en het bevorderen van heling.

Professionele hulp, zoals therapie, kan ook van onschatbare waarde zijn. Een getrainde therapeut kan de partners begeleiden bij het omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met seksueel misbruik in de jeugd. Ze kunnen helpen bij het identificeren van triggers, het aanleren van effectieve communicatietechnieken en het verkennen van veilige en plezierige manieren om intimiteit te ervaren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het herstellen van seksualiteit na seksueel misbruik tijd en geduld vergt. Het is een proces dat uniek is voor elke individuele overlevende. Met begrip, ondersteuning en professionele begeleiding kan seksuele intimiteit in een volwassen partnerrelatie geleidelijk hersteld worden, waardoor er ruimte ontstaat voor verbinding, vertrouwen en herstel.

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen