Over emotionele afstand in een partner relatie
22 juli 2023 
1 min. leestijd

Over emotionele afstand in een partner relatie

Over emotionele afstand in een partner relatie

emotionele afstand Moon Consultancy


Emotionele afstand in een partnerrelatie kan een bron van pijn en frustratie zijn. Het verwijst naar een situatie waarin er een gebrek is aan diepe emotionele verbinding, openheid en betrokkenheid tussen de partners. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, onbegrip en een algemeen gevoel van afstand.

Er zijn verschillende redenen waarom emotionele afstand kan ontstaan. Ten eerste kunnen externe factoren, zoals werkstress, gezinsverantwoordelijkheden of andere verplichtingen, de aandacht en energie van een partner opslokken, waardoor er minder ruimte is voor emotionele verbinding.

Daarnaast kunnen persoonlijke problemen, zoals onverwerkte emoties, trauma's of onzekerheden, een partner belemmeren om zich emotioneel open te stellen. Angst voor afwijzing, gebrek aan vertrouwen of eerdere negatieve ervaringen kunnen bijdragen aan het creëren van een muur tussen de partners.

Communicatieproblemen spelen ook vaak een rol bij emotionele afstand. Het kan zijn dat partners moeite hebben om hun emoties en behoeften uit te drukken, of dat er een gebrek is aan luisteren, begrip en empathie. Dit kan leiden tot misverstanden, onopgeloste conflicten en het gevoel dat men niet gehoord of begrepen wordt.

Het doorbreken van emotionele afstand vereist inzet en toewijding van beide partners. Het begint met open en eerlijke communicatie, waarbij beide partijen bereid zijn om naar elkaar te luisteren en hun emotionele behoeften te delen. Het kan ook nuttig zijn om samen te werken aan het opbouwen van vertrouwen, het aanpakken van eventuele onderliggende problemen en het creëren van ruimte voor emotionele intimiteit.

Therapie of relatiecounseling kan een waardevol hulpmiddel zijn om emotionele afstand aan te pakken. Een professionele therapeut kan helpen bij het identificeren van patronen, het verbeteren van de communicatievaardigheden en het bevorderen van een diepere emotionele verbinding.

Het overwinnen van emotionele afstand in een partnerrelatie vergt tijd, geduld en begrip. Het is belangrijk om elkaar te steunen, elkaars behoeften te erkennen en samen te werken aan het creëren van een veilige en liefdevolle omgeving. Met toewijding en inspanning kunnen partners emotioneel dichter bij elkaar komen en een sterke en vervullende relatie opbouwen.

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in.Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen