Verliefd op een ander...
11 augustus 2021 
3 min. leestijd

Verliefd op een ander...

Mirjam Veltman, Relatietherapeut Moon Consultancy

Wat te doen als je verliefd bent geworden op een ander... ?

Het zou iedereen kunnen overkomen: verliefd worden op een ander dan de partner met wie je -ogenschijnlijk- al jaren een prettige en gelukkige relatie hebt. Het kan zijn dat jouw verlangens en behoefte aan intimiteit een andere route of tempo volgen dan jouw partner. Het kan zijn dat jullie uit elkaar gegroeid zijn door verschillende ooraken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de komst van kinderen, dit vraagt nogal een herziening van de 'rollen' als partners weer. Voor de komst van kinderen waren jullie voornamelijk aan gewezen op elkaar als liefdes partners, onverdeelde aandacht voor elkaar. Maar in een jong gezin zal die aandacht en energie verdeeld moeten worden. Voor je het in de gaten hebt, zijn jullie uit elkaar gegroeid, is er nauwelijks nog energie en aandacht mogelijk aan het einde van een dag vol voedingen, luiers verschonen, balans zoeken tussen werk-, sociale verplichtingen-, het vullen van de koelkast en het al dan niet toegeven aan de broodnodige behoefte aan rust en slaap....


En dan hebben we het nog niet eens over het 'natuurlijke' instinkt, de verleidingen,  de 'zwakke' momenten.


Eerlijk vertellen of voor je houden?

Je hoeft niet áltijd per se aan je partner over je gevoelens te vertellen. Het is meestal heel onschuldig, maar je moet er wel voor waken dat je de verliefdheid niet te veel toelaat. Het gevoel van verliefdheid kan blijft een 'gevoel'. Het is vooral de vraag wat je met dit gevoel doet....

Word het hardnekkig? Ga op onderzoek uit

Anders wordt het als je verliefdheid echt hardnekkig is en een bepalende rol inneemt in je dagelijks functioneren. Dan is het tijd om serieus deze gevoelens te gaan onderzoeken. Verliefdheid kan je iets duidelijk maken over een gemis van jou bij jouw partner of juist bij jouzelf. Blijkbaar wordt er iets geraakt iets in jou. Bijvoorbeeld de onverdeelde aandacht, een bepaalde energie, lichamelijke aantrekkingskracht, ego strelende complimenten....  Het kan zijn dat je dit gevoel mist in jezelf of je huidige relatie.

Geef aan dat je iets mist in de relatie

Door de achterliggende oorzaken van je verliefdheid uit te pluizen, krijg je meer helder van wat je misschien mist. Als er een verlangen is, bespreek dit dan met je partner. Het maakt je relatie vaak sterker en geeft meer verbondenheid. Als je dit lastig vindt, kun je dit ook met hulp van de Relatie-APK gesprekskaartjes of een relatietherapeut doen.

Verliefd op een ander: hoe kan dat?

De meeste mensen willen rust, balans, genieten en plezier maken. Soms gaat dit niet meer binnen je relatie omdat je met je partner in een negatieve spiraal terecht bent gekomen. Het kan zijn dat je door omstandigheden uit elkaar bent gegroeid of blijkt dat jullie echt niet meer bij elkaar passen. Een verliefdheid kan ook een vlucht zijn naar een ander, inspirerender en rijker leven. Maar een verliefdheid kan ook het gevolg zijn van een gebrek aan eigenwaarde. Je mist een gevoel van liefde en waardering voor jezelf en vindt dit dan bij een ander. Dan hebben we het over 'projectie'. Het kan ook zijn dat je een ander gewoon heel (seksueel) aantrekkelijk vindt.

Je hebt altijd een keuze: gevoel en gedrag

Er zijn mensen die beweren dat ze geen invloed hebben op verliefdheid, dat het iets is dat je overkomt, dat je geen keuze hebt anders dan er aan toe te geven.... maar dat is naar mijn idee een misvatting. Je hebt namelijk áltijd een keuze of je het gevoel toelaat en er vervolgens al dan niet iets mee doet.

Je bent hoe dan ook altijd zelf verantwoordelijk voor je gedrag. Ook als je verliefd bent geworden op een ander dan jouw partner. Onderzoek wat de reden van je verliefdheid is en wat is het je waard te investeren in je relatie. Wat heb je, wat mis je. Wat verwacht je in de -nabije- toekomst, waar verlang je naar. Maak vervolgens keuzes op basis van wat wijs en handig is voor jou.

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in.Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen