Een affaire: begin er niet aan!
4 min. leestijd

Een affaire: begin er niet aan!

Een affaire: begin er niet aan!

Een affaire: begin er niet aan!

Een affaire: begin er niet aan!

Een blog over een behoorlijk kwetsbaar onderwerp voor mensen die te maken hebben met vreemdgaan. Het herstel van de relatie is een moeizaam proces. Stukjes bij beetjes je relatie weer opbouwen kan, maar is een hele klus.

  • Hoe reageren kinderen en omgeving?
  • Dan de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren?
  • En de verwerking?

Vreemdgaan trekt een zware wissel op de partnerrelatie en als deze langdurig is, is het verbreken van je relatie  behoorlijk moeilijk. Want wat zijn de onderliggende motieven/behoeftes om een buitenechtelijke relatie aan te gaan? ….Een affaire: begin er niet aan…!

 

Als een van de twee is vreemdgegaan…

Sue Johnson (bekend van de EFT methode Houd me vast) over overspel:

Als een van beide partners vreemdgaat, volgt na een periode van woede, afschuw, verwijten en spijt de vraag: blijven wij bij elkaar? Als een stel na een affaire besluit samen verder te gaan en daar hulp bij zoekt, is de relatietherapie die volgt wezenlijk anders dan ‘gewone’ relatietherapie. Pas als het de een lukt om uit zijn slachtofferrol te stappen en de ander om zich geen dader meer te voelen, kan de relatie goed komen. “Blijf bij mij” laat zien hoe je dat samen voor elkaar krijgt.

In mijn praktijk zie ik veel stellen waarbij affaires onderdeel uitmaken van de relatieproblemen of de reden zijn om zich aan te melden. Hoewel het dus veel voorkomt, zijn zelfs relatietherapeuten soms nog verlegen met het onderwerp. Ik merkt dat onder andere aan de vele doorverwijzingen van collega’s en bijvoorbeeld huisartsen van cliënten naar mijn praktijk.

Vreemdgaan, overspel, een affaire… Hoe je het ook noemt, het is voor beiden in de relatie uiteindelijk een hard gelach. Voor diegene die bedrogen is spelen emotie’s en vragen op. Waarom was ik niet voldoende, wat heb ik over het hoofd gezien, waarom… Verlies van vertrouwen, diep verdriet en gekwetste gevoelens voeren de boventoon.

De partner die de affaire is aangegaan, komt er ook meestal niet ongeschonden uit. Spijt, schaamte, een groot gevoel van schaamte om het snelle genot.. De twijfels of het dat allemaal waard was, blijft rondspoken.

 

Blijf toch bij mij…

In de therapie die ik geef aan stellen die met een affaire te maken hebben (gehad), adviseer ik graag  het boek: “Blijf toch bij mij” van Petra Deij. Een boek voor mensen die te maken hebben met vreemdgaan. Want het herstel van de relatie is een moeizaam proces. Stukjes bij beetjes je relatie weer opbouwen kan met behulp van de adviezen in dit boek, naast de therapie in de praktijk. Het begint met de ontdekking en hoe de eerste weken verlopen. Hoe reageren kinderen en omgeving? Dan de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren? En de verwerking. Een boek vol verhalen/ervaringen en oefeningen om door dit proces heen te komen. Vreemdgaan trekt een zware wissel op de partnerrelatie en als deze langdurig is, is verbreken zeer moeilijk. Wat zijn de onderliggende motieven/behoeftes om een buitenechtelijke relatie aan te gaan? Het wordt je zeer gemakkelijk gemaakt door de datings-mogelijkheden. Vanuit de invalshoek van de Emotionally Focused Therapie (EFT) worden vooral emotie en gehechtheid centraal gesteld.

 

Het doen van de schrijfopdrachten alleen al-, als je dit heel serieus aanpakt, veel emoties losmaakt, die weer voor verbinding met de partner zorgden. Het inzicht in het eigen gedrag en het effect daarvan op de ander, neemt enorm toe. Stellen hebben vlak na de ontdekking van een affaire vaak zeer weinig vertrouwen in hun vermogen om daar overheen te komen. Wellicht komt dat grotendeels doordat er geen duidelijke ‘routebeschrijving’ voor bestaat, er is vaak veel behoefte aan houvast in deze emotioneel stormachtige tijd. Deij’s boek is zo’n routebeschrijving. En als alle stappen doorlopen zijn, is in het beste geval niet alleen het trauma van de affaire verwerkt, maar is de relatie er ook nog door verbeterd. Het lukt Deij daarbij ver weg te blijven van ingewikkelde therapeuten-taal. Het boek is eenvoudig geschreven en daardoor voor iedereen leesbaar en uitvoerbaar. Een herstelde relatie, geheelde wonden en zelfs een verdieping van de relatie komt daarmee binnen ieders handbereik.

Een affaire: begin er niet aan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down