Verbroken contact tussen volwassen kinderen en hun ouders
11 augustus 2023 
2 min. leestijd

Verbroken contact tussen volwassen kinderen en hun ouders

verbroken contact moon consultancy


Het verbreken van contact tussen volwassen kinderen en hun ouders is een complex en gevoelig onderwerp dat vaak diepe emotionele reacties en psychologische effecten met zich meebrengt. Het kan belangrijk zijn om deze situatie vanuit verschillende perspectieven te benaderen, zowel voor degenen die het contact verbreken als voor de ouders die geconfronteerd worden met het verlies van verbinding.

Voor de volwassen kinderen kan het verbreken van contact met een ouder verschillende gevoelens en effecten teweegbrengen:

  1. Verwarring en Identiteitsvragen: Het verbreken van contact met een ouder kan leiden tot verwarring over de eigen identiteit en afkomst. Veel volwassen kinderen baseren een deel van hun identiteit op hun familieachtergrond, en het verbreken van deze band kan leiden tot diepgaande vragen over wie ze zijn en waar ze vandaan komen.

  2. Verdriet en Rouw: Zelfs als er redenen zijn om het contact te verbreken, kan het nog steeds een gevoel van verlies en verdriet met zich meebrengen. Dit verdriet kan vergelijkbaar zijn met rouw, omdat het gaat om het verlies van een belangrijk deel van hun leven.

  3. Schuldgevoel en Schaamte: Ondanks de redenen voor het verbreken van contact, kunnen volwassen kinderen geplaagd worden door schuldgevoelens en schaamte. Ze kunnen zich afvragen of ze de juiste beslissing hebben genomen, of zich schuldig voelen over het pijn doen van hun ouder, zelfs als het om hun eigen welzijn gaat.

  4. Angst voor Afwijzing: Het verbreken van contact met een ouder kan diepgewortelde angsten voor afwijzing naar boven brengen. Volwassen kinderen kunnen vrezen dat het verbreken van het contact hun gevoel van eigenwaarde zal bevestigen, wat kan bijdragen aan gevoelens van angst en onzekerheid.

  5. Emotionele Onafhankelijkheid: Aan de andere kant kan het verbreken van contact ook een kans zijn voor volwassen kinderen om emotioneel onafhankelijk te worden en hun eigen weg te vinden zonder beïnvloed te worden door ouderlijke invloeden.

Voor ouders die geconfronteerd worden met het verlies van contact met hun volwassen kinderen:

  1. Verdriet en Ontkenning: Ouders kunnen dezelfde gevoelens van verdriet en verlies ervaren als hun volwassen kinderen. Ze kunnen ook in een fase van ontkenning verkeren, waarin ze moeite hebben om de realiteit van het verbroken contact te accepteren.

  2. Schuldgevoel en Reflectie: Ouders kunnen zich schuldig voelen over eventuele fouten die ze hebben gemaakt in de opvoeding, of ze kunnen nadenken over hun gedrag en hoe dat heeft bijgedragen aan het verbreken van het contact.

  3. Acceptatie en Zelfreflectie: Na verloop van tijd kunnen sommige ouders een proces van zelfreflectie doorgaan, waarbij ze hun eigen gedrag en rol in de relatie met hun kinderen onderzoeken. Dit kan een kans zijn voor persoonlijke groei en verandering.

  4. Loslaten: Uiteindelijk kan het loslaten van de behoefte aan controle over de situatie en het respecteren van de keuzes van hun volwassen kinderen helpen bij het vinden van innerlijke vrede.

Het verbreken van contact tussen volwassen kinderen en ouders is een zeer persoonlijke en complexe kwestie. Het is belangrijk voor zowel de volwassen kinderen als de ouders om ruimte te geven voor hun eigen gevoelens en om te zoeken naar steun, hetzij door middel van professionele therapie, vrienden, of andere vormen van ondersteuning. De weg naar genezing en begrip kan lang zijn, maar met tijd, zelfreflectie en openheid voor verandering, kunnen zowel de volwassen kinderen als de ouders een pad vinden naar innerlijke vrede en emotionele genezing.

Over de schrijver
Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen