Verbroken contact tussen volwassen kinderen en hun ouders
11 augustus 2023 
2 min. leestijd

Verbroken contact tussen volwassen kinderen en hun ouders

verbroken contact moon consultancy


Het verbreken van contact tussen volwassen kinderen en hun ouders is een complex en gevoelig onderwerp dat vaak diepe emotionele reacties en psychologische effecten met zich meebrengt. Het kan belangrijk zijn om deze situatie vanuit verschillende perspectieven te benaderen, zowel voor degenen die het contact verbreken als voor de ouders die geconfronteerd worden met het verlies van verbinding.

Voor de volwassen kinderen kan het verbreken van contact met een ouder verschillende gevoelens en effecten teweegbrengen:

  1. Verwarring en Identiteitsvragen: Het verbreken van contact met een ouder kan leiden tot verwarring over de eigen identiteit en afkomst. Veel volwassen kinderen baseren een deel van hun identiteit op hun familieachtergrond, en het verbreken van deze band kan leiden tot diepgaande vragen over wie ze zijn en waar ze vandaan komen.

  2. Verdriet en Rouw: Zelfs als er redenen zijn om het contact te verbreken, kan het nog steeds een gevoel van verlies en verdriet met zich meebrengen. Dit verdriet kan vergelijkbaar zijn met rouw, omdat het gaat om het verlies van een belangrijk deel van hun leven.

  3. Schuldgevoel en Schaamte: Ondanks de redenen voor het verbreken van contact, kunnen volwassen kinderen geplaagd worden door schuldgevoelens en schaamte. Ze kunnen zich afvragen of ze de juiste beslissing hebben genomen, of zich schuldig voelen over het pijn doen van hun ouder, zelfs als het om hun eigen welzijn gaat.

  4. Angst voor Afwijzing: Het verbreken van contact met een ouder kan diepgewortelde angsten voor afwijzing naar boven brengen. Volwassen kinderen kunnen vrezen dat het verbreken van het contact hun gevoel van eigenwaarde zal bevestigen, wat kan bijdragen aan gevoelens van angst en onzekerheid.

  5. Emotionele Onafhankelijkheid: Aan de andere kant kan het verbreken van contact ook een kans zijn voor volwassen kinderen om emotioneel onafhankelijk te worden en hun eigen weg te vinden zonder beïnvloed te worden door ouderlijke invloeden.

Voor ouders die geconfronteerd worden met het verlies van contact met hun volwassen kinderen:

  1. Verdriet en Ontkenning: Ouders kunnen dezelfde gevoelens van verdriet en verlies ervaren als hun volwassen kinderen. Ze kunnen ook in een fase van ontkenning verkeren, waarin ze moeite hebben om de realiteit van het verbroken contact te accepteren.

  2. Schuldgevoel en Reflectie: Ouders kunnen zich schuldig voelen over eventuele fouten die ze hebben gemaakt in de opvoeding, of ze kunnen nadenken over hun gedrag en hoe dat heeft bijgedragen aan het verbreken van het contact.

  3. Acceptatie en Zelfreflectie: Na verloop van tijd kunnen sommige ouders een proces van zelfreflectie doorgaan, waarbij ze hun eigen gedrag en rol in de relatie met hun kinderen onderzoeken. Dit kan een kans zijn voor persoonlijke groei en verandering.

  4. Loslaten: Uiteindelijk kan het loslaten van de behoefte aan controle over de situatie en het respecteren van de keuzes van hun volwassen kinderen helpen bij het vinden van innerlijke vrede.

Het verbreken van contact tussen volwassen kinderen en ouders is een zeer persoonlijke en complexe kwestie. Het is belangrijk voor zowel de volwassen kinderen als de ouders om ruimte te geven voor hun eigen gevoelens en om te zoeken naar steun, hetzij door middel van professionele therapie, vrienden, of andere vormen van ondersteuning. De weg naar genezing en begrip kan lang zijn, maar met tijd, zelfreflectie en openheid voor verandering, kunnen zowel de volwassen kinderen als de ouders een pad vinden naar innerlijke vrede en emotionele genezing.


Samen aan de slag

Meer verbinden, elkaar leren begrijpen, verstaan, zien en aanvoelen..... Negatieve patronen doorbreken en positieve patronen opbouwen en versterken: De liefde kan opbloeien als je er iets aan doet! De online cursussen van Moon Consultancy kunnen je hierbij ondersteunen, inzicht en verdieping geven. Juist ook op het gebied van trauma uit het verleden, en bij de ruis en (mis-) communicatie in je relatie: een online cursus kan nét dat inzicht geven wat jouw relatie op een dieper niveau helpt brengen.  Kies de cursus die bij jullie past, of ga naar het exclusieve (en tijdelijke aanbod) om met fikse korting van 34% een abonnement te nemen op 10 trainingen en diverse oefeningen om je relatie te verbeteren. Voor nog geen €9.= per maand beschik jij dan over een schat aan informatie, tips & tools. 

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Brenda
Door

Brenda

op 15 Nov 2023

k heb 44 en heb samen met mijn man 3 kindjes geadopteerd die al wat ouder waren (4,8 en 9 zijn nu 9,13 en 15 , siblings) dat is ongelofelijk zwaar. Ze hebben alle drie in meer of mindere mate hechtingsproblemen en waten door hun biologische ouders verwaarloosd en mishandeld, ze zaten al 4 jaar in een kinderhuis.Twee blijken een TOS te hebben waardoor ze nog steeds matig Nederlands praten, lezen en schrijven. Van alle kanten wordt door professionals bevestigd dat het bij ons in het gezin uitzonderlijk zwaar is. Maar we redden het. Afgelopen jaar bleek echter dat ik een zeldzame ziekte had waarvoor ik een zware hersenoperatie moest ondergaan (ziekte van Cushing). Ik had alles voor mijn gezin goed geregeld om mijn man ook zo veel mogelijk te ontzien. Mij ouders belden hem op de dag van de operatie plotseling met allerlei adviezen (mijn moeder is verpleegkundige geweest en denkt alles te weten, terwijl in mijn geval de meest deskundige mensen het niet weten), dat viel verkeerd. Wij haddn alles goed geregeld en zij hadden het de afgelopen tijd te druk met de verhuizing gehad en met mijn zus wiens partner naar de gevangenis moest vanwege het verkrachten van zijn dochter. Mijn man vertelde hen dat ze rustig moesten doen en dat wij het prima zelf hadden geregeld. Die donderdag heb ik mijn ouders nog gezien. Heb hen uitgelegd dat excuses op zijn plaats waren. Dit weigerden zij. Ze waren niet boos beweerden zij. Tot op de dag van vandaag heeft mijn jongste dochters nachtmerries van de houding van mijn ouders (opa en oma). Ik nam afstand, tijdelijk in de hoop dat zij inzicht zouden krijgen in de situatie en excuses zouden maken. Toen trof het noodlot, omdat ik zo kwetsbaar was kwam ik door het Norovirus in het ziekenhuis, met gillende sirenes door mijn ziekte kon mijn lichaam dat niet zelf oplossen en het was kantje boord. Volgens mijn vader mijn eigen schuld omdat ik niet naar mijn moeder luisterde?!? Hoe dan? Toen was het klaar. Ik heb met mijn ouders gecorrespondeerd en gezegd dat ze hulp moesten zoeken. Het contact is verwaterd zij bieden geen excuses aan. Uiteindelijk denken wij dat onze thuissituatie voor hen te zwaar is en dat zij niet met onze zwaar getraumatiseerde kinderen geconfronteerd willen worden…. Maar dat is het zoeken naar een reden…… waarom hoor ik niets meer van hen. Waarom willen zij niets doen om het goed te maken? Ik laat het los omdat de problemen thuis al onze energie vragen. We hebben geen energie voor mensen die geen energie in ons willen steken. Maar het doet wel pijn. Ik ben blij met dit artikel, omdat ik mij toch schuldig voel! En wel om de redenen genoemd in dit artikel. Ik hoop dat ik het nu beter kan loslaten en dedramatiseren! Dank 🙏🏽

Eveline
Door

Eveline

op 14 Jan 2024

Wat een herkenbaar artikel. Ik ben een moeder met 3 kinderen, waarvan de middelste en jongste het contact met mij hebben verbroken. En het ergste is, ik weet niet waarom! Ze reageren niet op mijn vragen, hebben mij overal geblokkeerd. Zo pijnlijk...

Reactie plaatsen