NET: Narratieve Exposure Therapie
11 oktober 2021 
2 min. leestijd

NET: Narratieve Exposure Therapie

Mirjam Veltman, Relatietherapeut Moon Consultancy


NET: Narratieve Exposure Therapie

NET: Narratieve Exposure Therapie, afgekort “NET”, is een kortdurende behandeling, die specifiek is ontwikkeld  voor de behandeling van PTSS, en vooral PTSS ten gevolge van meervoudige schokkende  gebeurtenissen gedurende het leven. 


Bij NET staat de levensgeschiedenis van de cliënt centraal. In de behandeling wordt na uitgebreide psycho-educatie een levenslijn uitgelegd. Vervolgens wordt de levenslijn doorgewerkt met narratieve exposure.


Traumatische of schokkende ervaringen uit het verleden laten diepe sporen na. Het verleden komt steeds weer terug in het heden. Wanneer de traumatische herinneringen gepaard gaan met klachten, zoals herbelevingen, nachtmerries, vermijding en slaapproblemen, spreken we van een posttraumatische stress stoornis (PTSS).

Narratieve Exposure Therapie, afgekort “NET”, is een kortdurende behandeling, die specifiek is ontwikkeld  voor de behandeling van PTSS, en vooral PTSS ten gevolge van meervoudige schokkende  gebeurtenissen gedurende het leven.

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van NET en hieruit blijkt dat NET een effectieve behandeling is. Ook spreekt de methode goed aan bij veel cliënten.Werkwijze:

Bij NET staat de levensgeschiedenis van de cliënt centraal. Met behulp van symbolen (ter plekke in de natuur of door jou meegebrachte voorwerpen die voor jou van betekenis zijn), gaan we samen aan de slag om een lijn te vinden in jouw leven die helpend is om met hernieuwde zin en energie stappen te zetten die jou passen.WERKWIJZE NET
Levenslijn:
Een koord of touw symboliseert deze levenslijn, die wordt uitgebeeld van geboorte naar heden.
Vervolgens worden de mooie of plezierige gebeurtenissen of periodes in het leven van de cliënt door een bloem worden gesymboliseerd. De cliënt kan kiezen uit diverse kunstbloemen, die variëren in kleur en omvang. De nare, schokkende of traumatische gebeurtenissen of periodes worden gesymboliseerd door een steen. Ook hier kan de cliënt kiezen. Twee aanvullende symbolen zijn kaarsjes (voor gebeurtenissen van verlies en rouw) of stokjes (voor daden van agressie die zijn gepleegd).
Het leggen van de levenslijn is een actieve en levendige, soms ook een heel confronterende start van de NET-behandeling.Doorwerken levenslijn:
Vervolgens  wordt de levenslijn vanaf begin (vroege jeugd) chronologisch doorgewerkt. Hierbij wordt per zitting een deel van de levenslijn besproken; met speciale aandacht voor bloemen maar vooral stenen. Bij de stenen is er vooral aandacht voor de blootstelling aan de nare herinneringen.  Het gaat hierbij om een specifieke vorm van imaginaire exposure aan de traumatische ervaringen in het verleden. De situatie wordt van het begin tot het eind zo gedetailleerd mogelijk met de therapeut besproken. 

Gedachten en gevoelens van toen en nu worden zo met elkaar in verband gebracht. Daarnaast beoogt NET dat de trauma-herinneringen en de context-herinneringen (het zogenaamde autobiografische geheugen) met elkaar worden verbonden. 

Dit zorgt er voor, dat je als cliënt beter kan overzien wat er is gebeurd, onder welke omstandigheden en vooral, dat de gebeurtenissen inmiddels verleden tijd zijn.
Direct aanmelden:

https://bit.ly/3B8NxQY


Meer lezen over trauma 

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen