De emotionele bankrekening


Moon Consultancy. De emotionele bankrekening


Heb je ook wel eens dat je irritaties naar je partner zich opstapelen en wil je leren hoe je daar mee om kan gaan...? 


Eerst even een voorbeeld: Stel dat je partner een wielerfanaat is en je weet dat ie elke koers op de voet volgt, maar nu stoort het je dat die hele zondagmiddag de tv aanstaat. Je trekt je geïrriteerd terug, gaat alleen in de tuin werken of begint luidruchtig de ijskast uit te mesten. Of gaat met veel gezucht achter de laptop zitten. Na een tijdje ben je wat gekalmeerd en denkt, misschien was mijn reactie overdreven. Die koers kijken, dat moet toch kunnen en dat je partner zich niet stoort aan de viezigheid in de groentebak, dat is toch niet zo erg? Je pakt je bij elkaar, en jullie kunnen weer verder. Aan de buitenkant lijkt dat zo, maar eigenlijk is je irritatie niet verdwenen.


Zegeltjeskaart: de emotionele bankrekening

Als je zulke momenten van irritatie opspaart, noemen we dat ook wel een zegeltje plakken op je emotionele bankrekening. Vele kleine irritaties die niet worden uitgesproken, kunnen tezamen ineens een struikelblok worden. Je zegeltjeskaart is ongemerkt volgeplakt, de ‘emotionele bankrekening’ loopt over. In één dag kan de kaart helemaal volgeplakt zijn, zonder dat je partner dat weet. Allemaal kleine irritaties die het vliegwiel zijn voor het negatieve patroon waar jullie dan met zo'n volle kaart in belanden. In tegenstelling tot je normale bankrekening, wil je dat je emotionele bankrekening niet volloopt! Hoe werkt dat elkaar met zegeltjes beplakken?  Stel je vertelt tijdens de lunch hoe je zit te piekeren over dat project op je werk. Je partner blijft echter continu op de telefoon kijken en reageert eigenlijk niet op je. Je partner vraagt niet door en kijkt je niet aan. Je voelt je niet belangrijk en dat ken je zo van vroeger. Er is nooit aandacht voor jou! Zelf ben je juist een en al oor als je partner met werkverhalen komt. Het voelt niet goed, maar je besluit er niets van te zeggen. Je wilt niet zo pietluttig zijn.


Wil je met deze oefening aan de slag? Kijk dan op: RelatieAPK

( De afbeelding is afkomstig uit de serie kaartjes: RelatieAPK:  Moon Consultancy: RelatieAPK )

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in.Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen