EFT relatietherapie bij Moon Consultancy

EFT relatietherapie

Wat is EFT?

EFT is de afkorting van Emotionally Focused Therapy.

Eft is een methode voor relatietherapie die is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Jarenlang heeft zij onderzoek gedaan naar en met echtparen om een effectieve manier te vinden om de verbinding te verbeteren of te herstellen. Deze inzichten heeft zij samengebracht in de EFT methode.


EFT is wetenschappelijk onderzocht en de meest bewezen effectieve methode die toegepast kan worden bij relatieproblemen.

De basis van deze methodiek is de hechtingstheorie: die zegt dat geen mens gemaakt is om alleen te zijn. Wij mensen functioneren beter als we in verbinding zijn met mensen van wie we houden en als er sprake is van emotionele betrokkenheid en openheid. Als er veiligheid en vertrouwen is in de relatie, kunnen we als mens meer aan en staan we steviger en gelukkiger in het leven.


In EFT worden de emotie’s gebruikt als ingang om aan de problemen te werken. In de veiligheid van je partner, kunnen de emoties juist hoog opspelen: we willen onze partner niet kwijt! Maar ons juist begrepen, geliefd en beschermd voelen.  Onder boosheid zit vaak een gevoel van pijn of angst voor afwijzing. Op het moment dat je weet waar deze zorgen en angsten vandaan komen en je leert dit te benoemen, kan je partner jou gaan begrijpen en iets voor jou betekenen. Op het moment dat je kwetsbare gevoelens kan delen in alle veiligheid, is het mogelijk steun te geven en ontvangen zodat je getroost en gerust gesteld kan worden.


In EFT therapie verhelderen we samen de negatieve interactiepatronen in jullie relatie zoals die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Sue Johnson noemt dit ook wel ‘de dans’ waarin jullie terecht zijn gekomen. Als EFT therapeut zal ik samen met jullie dit patroon ontrafelen en zichtbaar maken wat jullie persoonlijke aandeel is in die dans. We kijken naar het patroon en wat er nodig is om hier ‘andere danspassen’ in te gaan -leren- maken. Wat zit er onder, wat is de achterliggende boodschap, behoefte en verlangen van die manier van communiceren? We zoeken samen naar een nieuwe manier van spreken met elkaar, zodat de werkelijke behoefte en boodschap overgedragen kan worden en jullie je weer verbonden, veilig en vertrouwd voelen met elkaar.


Op deze wijze kan het fundament van jullie relatie verstevigd worden en kunnen en durven jullie elkaar meer te vertrouwen, uit te spreken wat je werkelijk nodig hebt van elkaar en emoties te verduidelijken.

Ik ben als registertherapeut geregistreerd bij de stichting EFT Nederland en volg regelmatig bijscholingen om mijn professionele kennis up to date te houden met de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast heb ik een tweetal intervisie groepen opgericht met ca 14 deelnemende collega's om kennis en vaardigheden te ontwikkelen en uit te bereiden.