Als 'voelen' moeilijk is...
13 augustus 2023 
2 min. leestijd

Als 'voelen' moeilijk is...

voelen moon consultancy


De EFT (Emotionally Focused Therapy) methodiek, ontwikkeld door Sue Johnson, is gericht op het versterken van emotionele verbondenheid binnen partnerrelaties. Hier is hoe je kunt leren weer samen in verbinding te komen als één van de partners niet in staat is om emoties te voelen, volgens de principes van EFT:


Veiligheidscreatie: Het eerste doel van EFT is het creëren van een veilige omgeving waarin beide partners zich vrij voelen om zichzelf te zijn en emoties te uiten. De partner die niet in staat is om emoties te voelen, moet worden aangemoedigd om openlijk te praten over zijn of haar ervaring, zonder veroordeling.

  1. Erkenning van Blokkades: De partner die moeite heeft met het voelen van emoties moet worden aangemoedigd om te erkennen en te begrijpen welke blokkades er zijn ontstaan als gevolg van vroegere ervaringen. Dit kan worden gedaan in individuele sessies en later binnen de koppelsessies.


  2. Exploratie van Veilige Thema's: Begin met het verkennen van emotioneel veilige thema's die niet te overweldigend zijn voor de partner die moeite heeft met het voelen van emoties. Hierdoor kan deze partner zich geleidelijk aan openstellen en zich meer op zijn gemak voelen bij het delen van gedachten en gevoelens.


  3. Emotionele Reflectie: De therapeut kan actief luisteren naar wat de partner die niet kan voelen, deelt, en deze gevoelens reflecteren om een gevoel van begrip en validatie te bieden. Dit kan de partner helpen zich gehoord te voelen, zelfs als ze niet direct verbonden zijn met hun eigen emoties.


  4. Emotionele Ondersteuning: De andere partner kan een actieve rol spelen in het bieden van emotionele ondersteuning. Door te begrijpen en empathie te tonen voor de uitdagingen van de partner die moeite heeft met emoties, kan er een basis van vertrouwen en verbinding worden opgebouwd.


  5. Verkennen van Lichaamssignalen: De therapeut kan de partner die moeite heeft met emoties begeleiden bij het observeren van lichaamssignalen en fysieke sensaties die kunnen wijzen op onderliggende emoties. Dit kan helpen bij het herstellen van het contact met hun innerlijke wereld.


  6. Geleide Verbeelding en Visualisatie: EFT kan gebruik maken van geleide verbeelding en visualisatie om de partner die moeite heeft met emoties te helpen zich bewuster te worden van hun gevoelens en om deze te verkennen op een meer abstract niveau.


  7. Graduele Blootstelling: Naarmate de partner meer vertrouwen opbouwt en zich comfortabeler voelt met het delen van hun innerlijke wereld, kan de therapeut geleidelijk aan vaker en diepere emoties verkennen.


  8. Samenwerking: EFT is een samenwerkingsproces tussen de therapeut, beide partners en het koppel als geheel. Het benadrukt het idee van "wij tegen de problemen", waarbij beide partners werken aan het creëren van een veilige emotionele band.


  9. Herstellen van Emotionele Verbondenheid: Naarmate de partner die moeite heeft met emoties langzaam leert om emoties te voelen en te uiten, zal het koppel samenwerken om de emotionele verbondenheid te herstellen. Dit kan leiden tot een diepere en meer bevredigende relatie.


Het proces van EFT vereist tijd, toewijding en geduld. Het doel is om de emotionele band tussen partners te versterken en een veilige omgeving te creëren waarin beide partners zich vrij kunnen voelen om zichzelf te zijn en hun emoties te uiten. Een getrainde EFT-therapeut kan hierbij een onschatbare bron van begeleiding en ondersteuning zijn. 

Wil je snel aan de slag met dit thema? Volg dan de online training met directe toegang.

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen