Wat zijn de signalen van dwingende controle in partnerrelaties
30 november 2023 
1 min. leestijd

Wat zijn de signalen van dwingende controle in partnerrelaties

narcisme moon consultancy


Dwingende controle (ook bekend als: coercive control of narcisme) in partnerrelaties kan verschillende vormen aannemen en wordt vaak gebruikt om macht en dominantie over de partner uit te oefenen. Hier zijn enkele signalen die op dwingende controle kunnen wijzen:


1. **Isolatie:** De dader kan proberen de partner te isoleren van vrienden, familie en andere sociale contacten. Dit kan zich uiten in het ontmoedigen van uitstapjes, het controleren van communicatiemiddelen of het saboteren van sociale evenementen.


2. **Beperking van vrijheid:** De dwingende partner kan de vrijheid van de ander beperken door bijvoorbeeld te bepalen waar ze naartoe kunnen gaan, wat ze kunnen dragen of met wie ze mogen praten.


3. **Constante controle:** Dwingende controle omvat vaak het voortdurend monitoren van de partner, zoals het controleren van berichten, e-mails of telefoontjes, en het volgen van hun locatie.


4. **Financiële controle:** De controleur kan proberen de financiën van de partner volledig te beheersen, zoals het beperken van toegang tot geld, het opleggen van financiële afhankelijkheid of het beheren van alle financiële beslissingen.


5. **Emotionele manipulatie:** Dwingende controle gaat vaak gepaard met emotionele manipulatie, zoals schuldgevoelens opwekken, dreigen met zelfmoord of dreigen de relatie te beëindigen als de partner niet gehoorzaamt.


6. **Intimiderend gedrag:** Dwingende controle kan gepaard gaan met intimidatie, dreigementen, schreeuwen of fysiek geweld om de partner onder druk te zetten.


7. **Micro-managing:** De controleur kan zich bezighouden met micro-management, waarbij ze elke beweging, actie of beslissing van de partner willen beheersen.


8. **Verbaal geweld:** Scheldpartijen, vernederende opmerkingen en constante kritiek zijn vaak signalen van dwingende controle in een relatie.


9. **Gebrek aan privacy:** De dwingende partner respecteert de privacy van de ander niet en dringt binnen in persoonlijke ruimtes, zoals het doorzoeken van persoonlijke bezittingen of het eisen van toegang tot privéaccounts.


Als je vermoedt dat je in een relatie met dwingende controle zit, is het essentieel om hulp te zoeken en steun te krijgen. Dit gedrag is ongezond en kan schadelijke effecten hebben op de emotionele en fysieke gezondheid van de betrokkenen. Het raadplegen van een professional of het zoeken van ondersteuning van vrienden en familie is belangrijk om deze situatie aan te pakken.

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen