Als de liefde weg is.....
10 januari 2024 
1 min. leestijd

Als de liefde weg is.....

als de liefde weg is moon consultancy


In mijn werk heb ik het voorrecht om veel gesprekken te voeren die me energie geven en me inspireren. Toch zijn er momenten waarop gesprekken mijn hart breken en een zware last achterlaten. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de liefde tussen twee partners is vervaagd, en de machteloosheid voelbaar is bij degene die probeert verandering te brengen.


Een essentieel deel van mijn werk is gericht op het herstellen van relaties, ze beter laten functioneren, of in sommige gevallen concluderen dat een relatie niet langer levensvatbaar is. Niemand heeft de garantie dat ze voor altijd bij hun partner zullen blijven, en soms is het zelfs beter om uit elkaar te gaan.


Er zijn echter momenten waarop stellen bij me komen, waar de relatie op zichzelf goed lijkt te functioneren, maar waar de liefde voor een van beide partners is verdwenen. Hoewel dit begrijpelijk is en mag gebeuren, voel ik me soms net zo machteloos als degene die wordt achtergelaten. Mijn taak is om beide partners te ondersteunen en hen te helpen bij het vergemakkelijken van de situatie. Tegelijkertijd moet ik ook erkenning geven aan het gemis van liefde in de relatie, wat soms erg zwaar is. Vaak voor beiden...


Affaires, leugens, escalaties, conflicten... Ziekte, burn-out, familie ruzie's, chaos in een druk en jong gezin, verschil in opvoedingsstijlen... Het lijkt allemaal te vervagen in het niets wanneer de liefde afwezig is. Als therapeut sta ik machteloos tegenover deze afwezigheid, omdat er geen vaardigheid of interventie is die de liefde kan herstellen.


En dan zit ik daar, met een gevoel van machteloosheid. Hoewel ik empathie, compassie en veiligheid kan bieden, verzachten deze slechts tijdelijk de pijn van het moment.


Een complicerende factor is dat de afwezigheid van liefde vaak wordt gepresenteerd als een voldongen feit aan de partner. De liefde is al verdwenen voordat ze er voor het eerst over horen, waardoor ze geen eerlijke kans lijken te krijgen om erin te investeren. Als ze wel betrokken waren geweest bij het proces van liefdesverlies vanaf de start dat dit bewustzijn gewaar werd, zouden ze misschien niet hier zijn beland, zittend naast mij in deze praktijkruimte. Het gebeurt vaak niet bewust, maar eerder als een gevolg van het vermijden van de ander om vooral maar niet te kwetsen. Ironisch genoeg wordt de ander juist extra gekwetst door dit gedrag.

Liefde is complex en kent geen garanties.

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in.Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Petra
Door

Petra

op 21 Jan 2024

Wat een duidelijk en eerlijk stuk, Mirjam... Als ik jaren eerder had geweten dat de liefde van mijn man minder werd, hadden we er misschien wat aan kunnen doen. Maar door zijn zwijgen en mijn niet alert zijn, is het stukgelopen. Hadden we nou maar.....

Reactie plaatsen