Waarom empathische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn…
21 juni 2021 
in Gedrag
3 min. leestijd

Waarom empathische mensen dichtklappen bij mensen die nep zijn…

empathische mensen Moon Consultancy

Empathische mensen klappen dicht bij mensen die nep zijn:

Gevoelige en empathische mensen reageren vaak sterk op hun omgeving en ze hebben het feilloos in de gaten als mensen niet echt zijn. Zij hebben échte en werkelijk betekenisvolle relaties nodig met andere mensen en ze voelen zich helemaal niet prettig bij mensen die ‘nep’ zijn.

Wanneer je heel gevoelig bent dan biedt de wereld je heel veel uitdagingen en één daarvan is het omgaan met ‘onechte’ mensen. Wanneer een empathisch persoon iemand ontmoet die niet duidelijk oprecht is, dan struikelen ze over hun woorden en kunnen ze niets meer uitbrengen.

Een empatisch persoon kijkt recht door een nep persoon heen en alle alarmbellen zullen gaan rinkelen. Ze weten ook dat deze ‘neppe’ personen niet persé slecht zijn, maar ze weten wel dat deze persoon nog veel ‘werk’ te doen  heeft. Lees: Zelfreflectie.

 

Onderstaand vind je veel voorkomende situaties die je als gevoelig persoon snel uitputten:

 • Iemand die doet alsof hij zacht en meegaand is om zo iedereen aan zijn kant te krijgen.
 • Iemand die zijn boosheid verbergt en overkomt als een vriendelijk persoon.
 • Iemand die zich onzeker en kwetsbaar voelt, maar die zich heel stoer en hard of grof gedraagt.
 • Een persoon die op een bepaalde manier te hard zijn best doet, waardoor het totaal niet meer natuurlijk overkomt.
 • Iemand die neppe complimenten geeft om zo geaccepteerd te worden.
 • Iemand die de boel opleukt zodat mensen hem of haar leuker vinden.

 

En gevoelige empathische mensen reageren vaak als volgt:

 • Deze mensen proberen te vermijden, niet omdat ze iets verkeerds hebben gedaan maar omdat je de rillingen van ze krijgt.
 • Het lukt je gewoon niet om normale zinnen te maken, je blijft maar stotteren. Daarnaast vergeet je belangrijke details die je eigenlijk had willen zeggen.
 • Je wordt bevangen door een heel groot gevoel van ongemak en onbehagen. En hoe langer je in die persoon zijn buurt bent, hoe sterker dit gevoel wordt.
 • Je letterlijk ziek voelen als je in de buurt van iemand bent geweest die al je energie uit je heeft getrokken.
 • Je vervolgens schuldig en verward voelen wanneer je niet in staat was om een normaal en aardig gesprek met deze persoon te voeren.
 • De neiging om zo hard en zo ver mogelijk weg te rennen!

Voor iemand die enorm empathisch is kan een ontmoeting met iemand die niet echt is alle energie weg laten stromen. Dit betekent niet dat ze een hekel aan die persoon hebben, maar omdat ze zo enorm gevoelig zijn, kunnen ze sommige personen en situaties gewoon niet aan. Wanneer je hooggevoelig en empathisch  bent dan kun je onderstaande dingen doen om ervoor te zorgen dat je niet uitgeput raakt in de buurt van mensen die niet echt zijn:

 

Wees niet bang om nee te zeggen

Vaak vinden gevoelige mensen het lastig om nee te zeggen, omdat ze het gevoel hebben dat ze de ander dan laten zitten. Maar onthoud: als je nee tegen iemand zegt dan ben je geen slecht persoon! Het betekent gewoon dat je niet de hele wereld kunt pleasen. Door prioriteiten te stellen kun je belangrijke taken eerst doen en is het makkelijker om nee te zeggen tegen andere dingen. Gebruik je tijd en energie wijs, nee zeggen is echt niet het einde van de wereld!

 

Bovendien, een ‘nee’ tegen een ander zeggen, betekend meestal een ‘ja’ voor jouzelf. Daarmee ben je duidelijk, geef je jouw grens aan en weet een ander dus ook beter wat die aan jou heeft…!

 

Volg je hart

Empathische mensen hebben vaak het gevoel dat ze moeten doen wat anderen willen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de hele omgeving. Maar, ook al heb je geweldige kwaliteiten, je bent geen superheld! Je kunt dus niet iedereen gelukkig maken en daarom is het zo belangrijk om te doen wat jij wilt, dat wat voor jou belangrijk is: om jouw hart te volgen. Leef je eigen leven en doe wat jou gelukkig maakt en je zult zien dat je ook op deze manier veel mensen kunt helpen.

 

Wees geen pleaser!

Het iedereen naar de zin maken klinkt ideaal, maar de realiteit is dat het je uitput. Wanneer je probeert om het iedereen naar de zin te maken dan duw je jouw behoeftes en verlangens op de achtergrond en dit kan je compleet uitputten. Zorg eerst goed voor jezelf en dan kun je ook voor anderen zorgen. Want om voor anderen te kunnen zorgen heb je energie en positiviteit nodig!

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen