Somber of depressief....

Mirjam Veltman, Relatietherapeut Moon Consultancy

Somber of depressief...?

Het is niet altijd makkelijk om zelf te bepalen of je depressief bent. Iedereen is wel eens somber of verdrietig. De oorzaken van een depressie zijn divers. Ze zijn niet alleen psychisch, oorzaken kunnen ook medisch (lichamelijk) zijn. Daarom is het raadzaam je klachten eerst voor te leggen aan je huisarts. Deze kan je helpen beoordelen wat de aard van je klachten zijn.


Kenmerken van een depressie: 

Kenmerken van een depressie zijn bijna altijd een langdurige periode van een neerslachtig, somber en leeg gevoel. Dat uit zich bijvoorbeeld in:

  • snel dingen vergeten
  • somberheid en piekeren
  • afname of toename van je lichaamsgewicht
  • vaak wakker worden, moeilijk in slaap komen
  • laag zelfbeeld en je schuldig voelen
  • irritatie en frustratie
  • moeilijk kunnen concentreren, weinig focus
  • lusteloos zijn, ‘geen zin hebben’
  • spanningen in je relatie
  • sneller geírriteerd dan normaal
  • denken aan zelfdoding
  • huilen zonder dat dit oplucht of graag willen huilen maar dit niet kunnen
  • weinig energie, vermoeidheid voelen
  • lichamelijke problemen zoals verstopping, een droge mond, onverklaarbare pijn, duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid, trillende handen, druk op de borst, hoofdpijn en rugpijn


Ook al gaat je leven zoals jij dat wilt, toch kan jij je opeens neerslachtig voelen. Somberheid en een depressie kunnen zich dan ‘opeens’ openbaren of juist na een lange aanloop periode van opeenvolgende heftige en intense gebeurtenissen in je leven.  Een depressie kan ontstaan na een indringende emotionele ervaring. Het verlies van je baan, conflicten met collega’s, spanningen en verlies van verbinding in je relatie of een echtscheiding, de dood van een dierbare, gepest worden, ouder worden met last rond verlies van vitaliteit, financiële problemen of andere ingrijpende en heftige  gebeurtenissen.


Praten of pillen?

Van pillen word je een zombie, van praten een egocentrische peuteraar die alleen maar verder wegzinkt in een depressie. Professor Koen Demyttenaere maakt al snel duidelijk dat dat dit vooroordelen zijn die niet kloppen. Maar wat is dan de meest efficiënte manier om een depressie te bestrijden? Praten of pillen? Hier een filmpje met informatie.


Praten is belangrijk.

Depressiviteit kent vele aanleidingen. In alle gevallen is één ding heel belangrijk: er over praten. Praten met een bekende kan er voor zorgen dat je nét niet alles kan of durft uit te spreken. Omdat je die persoon niet wilt kwetsen of laten schrikken bijvoorbeeld. Praten met een therapeut geeft ‘emotionele en objectieve afstand’. Met mij kan je alles bespreken, zonder dat je op je woorden hoeft te letten. In de gespreks therapie halen we de oorzaak naar boven en zetten we samen alles op een rijtje. Bewust worden van de oorzaak is de 1e  stap. Daarna kijken we hoe je op een positief bewuste, helpende en meer zelfstandige manier om kunt gaan met (soms niet zo) alle daagse ervaringen.


Elke depressie is verschillend en vraagt dus een aparte aanpak. Er zijn diverse behandelmethodes voor depressie. De meest toegepaste behandelingen zijn cognitieve gedragstherapie en medicatie door middel van antidepressiva. De combinatie kan beter werken dan de twee apart. Na beëindiging van de cognitieve gedragstherapie, of na stoppen van de antidepressiva, bestaat de kans dat de depressie na verloop van tijd weer terugkeert. Recent onderzoek in het kader van terugvalpreventie heeft echter aangetoond dat een cognitieve training, gericht op cognities, dagdromen en fantaseren, bescherming kan bieden tegen een terugval bij depressie.




Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen