Schuldgevoelens loslaten

Schuldgevoelens loslaten


Mirjam Veltman, Relatietherapeut Moon Consultancy

 

Hoe kan je schuldgevoelens loslaten…

Je doet er allereerst goed aan om te begrijpen dat je schuldgevoelens kunt loslaten ook al is de eventuele persoon waarnaar je het schuldgevoel draagt het er niet mee eens dat jij dit loslaat. Schuldgevoelens loslaten is een persoonlijk proces en is geheel zelfstandig te doen. Wel helpt het soms wanneer de mogelijke persoon waarnaar je het schuldgevoel draagt jou vergeeft.

Stap 1: Bepaal de grondslag van het schuld-gevoel

Bepaal welke oorzaak de grondslag heeft voor het schuldgevoel dat jij draagt. Het kan overigens ook zo zijn dat jouw schuldgevoel verschillende oorzaken kent.

Stap 2: Word bewust van de verloren kracht welke veroorzaakt wordt door het schuldgevoel

Een schuldgevoel dragen mag, je kunt jezelf echter de vraag stellen of het noodzakelijk is en of jij en/of je omgeving er wel goed aan doen. Elke keer wanneer je namelijk het gevoel van schuld voelt ervaar jij geen geluk en ben je om die reden niet je beste zelf. En omdat je op dat moment niet je beste zelf bent zul jij minder geluk ervaren en niet in staat zijn een positief voorbeeld te zijn voor anderen. Je doet daarmee zowel jezelf als anderen tekort.

Elk moment dat jij schuldgevoelens ervaart, ervaar jij geen kracht en onttrekt de persoon en/of situatie waartoe jij het schuldgevoel draagt jouw energie!

De vraag die jij jezelf zou kunnen stellen is: Wil jij slachtoffer blijven (jezelf afhankelijk houden) van deze persoon en/of deze situatie? Wil je dat deze persoon en/of situatie macht over jou blijft hebben?

Of wil je leren van je fouten en jezelf vergeven zodat je in de toekomst betere keuzes kunt maken, meer geluk ervaart en een beter voorbeeld bent voor anderen?

Wie is "de baas" over jouw gevoel? Heb jij de touwtjes zelf in handen of heeft de ander (persoon of situatie) controle over jou...?!

Wanneer je last hebt van oorzaak één ben je geneigd verantwoordelijkheden te nemen die je eigenlijk niet kunt nemen.

De kracht die je bij oorzaak één verliest is de energie die je weggeeft aan gebeurtenissen uit het verleden of zojuist zijn gebeurt (lees: gedachten) waar je toch al geen controle en verantwoording over had.

Wanneer je last hebt van oorzaak twee dan heb je dingen gedaan of juist niet gedaan en voel je je schuldig over de gevolgen van deze actie of niet-actie.

De kracht die je bij oorzaak twee verliest is de energie die je weggeeft aan het willen veranderen van gebeurtenissen die al zijn gebeurd.

Wanneer je dit leest kun je vast begrijpen dat onmacht een veel bijkomende emotie is die kan ontstaan uit schuldgevoelens.

Laten we nu eens kijken naar wat wél mogelijk is, aangezien het onmogelijk is om de gebeurtenis te veranderen of de verantwoording te nemen over iets waar niet jouw verantwoording lag.

Stap 3: Geef het schuldgevoel een positieve wending

De positieve kant van schuldgevoelens

Zolang je schuldgevoelens blijft zien als negatief en lastig kun je er geen positieve ervaring uit halen. Om je schuldgevoelens los te laten is het dus noodzakelijk dat je de schuldgevoelens anders gaat zien.

Schuldgevoelens helpen je bewust te maken dat jij situaties in de toekomst anders wil gaan aanpakken. Het niet luisteren naar deze gevoelens van schuld zorgt er juist voor dat jij jezelf er van weerhoudt te leren van het verleden!

Schuldgevoelens zijn er juist om jou te laten weten dat er iets niet klopt. Onze emotionele staat vertelt ons of dingen kloppen of niet kloppen. Leer jezelf daarom af te vragen (zeker in situaties waarbij jij schuldgevoelens ervaart!): “Waarvan wil dit schuldgevoel mij bewust maken? Wat moet ik nog leren van de situatie die heeft plaatsgevonden?

Leer daarom vanaf nu juist naar je schuldgevoelens te luisteren. Verwelkom het schuldgevoel. Durf het te voelen. Wat wil het je vertellen? Waarom zit het er? Voel het.

Stap 4: Schuldgevoelens loslaten

Elk negatief gevoel waarvan je bewust wordt verdient een bepaalde aandacht. Het vraagt om een verandering. Welke verandering dat is, mag jezelf bepalen. Zolang het maar een verandering is waarvan jij gelooft dat hij goed voor jou en je omgeving is.

Wanneer je de eerste drie stappen hebt gevolgd ben je er aan toe om het schuldgevoel uiteindelijk loslaten. Dit doe je door het schuldgevoel te benutten.

Loslaten van schuldgevoelens die gevoed zijn door oorzaak één

Wanneer je last hebt van oorzaak één, dan kun je het schuldgevoel benutten door de energie ervan te gebruiken om:

  • Verantwoordelijkheden los te laten. Of terwijl de mensen om jou heen meer verantwoordelijkheden te geven. En hen de schuld te geven wanneer er iets mis gaat!
  • Negatieve emoties van anderen bij anderen te laten. Dit doe je door wanneer mensen jou de schuld geven van hun negatieve emoties compassie te hebben voor HUN uitdaging. (Zeg bijvoorbeeld: Goh, wat vervelend voor je.)
  • Meer dingen te ondernemen die voor jou belangrijk zijn. Doe wat belangrijk is voor jou i.p.v. zomaar dingen te doen omdat ze gedaan moeten worden van anderen.
  • Meer "nee" te zeggen tegen dingen waar je geen behoefte aan hebt.
  • Jezelf losmaken van beschuldigingen door jouw positieve invloed te gaan zien. Leer de positieve bijdragen te gaan zien die jij op elk moment van de dag geeft.

Loslaten van schuldgevoelens die gevoed zijn door oorzaak twee

Elke emotie heeft op zichzelf een oorsprong. De oorsprong is altijd een overtuiging of innerlijke waarde. Een overtuiging is niet meer dan een gedachte waarvan jij gelooft dat hij waar is. Zo ook hebben schuldgevoelens een “bovenliggende” overtuiging die deze emotie blijft voeden totdat jij deze overtuiging loslaat.

De overtuiging probeert je te doen laten geloven dat jij schuldig bent en dat dit zo moet blijven. Maar tot wanneer? Wanneer heb jij voldoende geleden onder deze gebeurtenis? Wanneer is het tijd om deze gedachte als minderwaardig te gaan beschouwen? Wanneer ga jij jezelf eindelijk vergeven voor de dingen die je hebt gedaan?

Begrijp dit goed. Het behouden van je schuldgevoel helpt niemand…

Het schuldgevoel heeft totaal geen toegevoegde waarde totdat je het jou iets laat leren over het verleden zodat het jou kan helpen meer de persoon te worden die jij wilt zijn.

Laat het gevoel van schuld jou dan ook helpen door het jou te laten leren wat voor persoon jij meer zou willen zijn. Welke acties of non-acties zou jij in de toekomst in andere situatie anders willen doen?

Geef jezelf even de tijd om antwoord te geven op de bovenstaande vraag.

Wanneer je dat gedaan hebt ben je toe aan de op een na laatste stap.

Stap 5: Vergeef jezelf

Vergeving heeft de kracht in zich om de naarste en diepste schuldgevoelens te doen laten verdampen. Vergeving is het middel om jezelf weer de vrijheid te geven om ruimte in te nemen en een toegevoegde waarde te zijn voor jezelf en anderen.

Elk moment dat jij geen geluk ervaart ben jij niet in staat om geluk naar je omgeving uit te stralen. Is dat echt wat je wilt?

Geef jezelf dan ook de kans om jezelf te vergeven voor de dingen die je wel of juist niet hebt gedaan zodat je leert van je “fouten”, vrij komt van dit schuldgevoel en waardevoller wordt voor de mensen om je heen.

Stap 6: Dankbaarheid

De laatste stap die je kunt maken in het loslaatproces is dankbaarheid. Dankbaar leren worden voor de hulp die het schuldgevoel jouw heeft geboden. Mits je alle stappen namelijk doorlopen hebt heeft het schuldgevoel jou geholpen om:

  • Bewust te worden van de momenten waarin jij je kracht verloor
  • Inzicht gegeven in jezelf en je eigen functioneren
  • Te leren van het verleden
  • Meer de persoon te worden die je wilt zijn

Wanneer is je schuldgevoel losgelaten?

Dit kun jijzelf alleen bepalen. Het moment dat je schuldgevoel is losgelaten is het moment dat jij het niet meer ervaart. Tot die tijd heeft het schuldgevoel, wat je dan nog eventueel voelt een functie! Ondermijn het niet! Blijf net zo lang door de stappen gaan totdat het schuldgevoel jou alles heeft geleerd wat nodig was en het geen functie meer heeft. Zodra het geen functie meer heeft zal het schuldgevoel volledig verdampen en zal dankbaarheid er automatisch voor in de plaats komen.


Wil je meer inzicht in jezelf en 'dit soort' processen bij jezelf? Ga dan aan de slag met de Inzicht & Inspiratiekaartjes" van Moon Consultancy. Met 52 kaartjes op weg naar je betere zelf!

Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in. Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen