Stress en burn-out behandeling

Bij een burnout ben jezelf behoorlijk voorbijgelopen. Je hebt dan duidelijke stress signalen van je lichaam genegeerd. Omdat je waarschijnlijk dacht, dat je daar maar tegen moest kunnen. Of omdat het werk voorging. Of de kinderen, je partner, de zorg om een dierbare…  Maar je ging gewoon door, niet zeuren maar aanpakken . En, in plaats van naar je lichaam te luisteren, ging je weer verder met de dingen die moesten gebeuren.

Totdat je zo moe was, lichamelijk én geestelijk, dat je  wel weer wilde opstaan maar  je lichaam niet meer mee werkte. Je kan gewoon niet meer en vraagt je af hoe het zo ver heeft kunnen komen…

Over het algemeen hebben mensen wel een idee als het over burn-out gaat. Om de term wat concreter te maken, volgt hier een definitie die de lading behoorlijk dekt:

Het is een langdurige (verwaarloosde) overspannenheid. Dit komt onder andere tot uiting in meerdere klachten op lichamelijk, psychisch, emotioneel en sociaal gebied.

Je kunt stellen dat stress een voorloper is van burn-out en dat depressie een vervolg kan zijn. Mijn visie is dat een burn-out ontstaat doordat je structureel over je grenzen heen gaat. Dit kunnen fysieke, mentale en/of emotionele grenzen van jezelf zijn. De achtergronden hiervan kunnen zeer verschillend zijn.

Het overschrijden van je grenzen heb je een lange tijd niet herkend of opgemerkt.

Je werkt al jaren lang door, bent nooit ziek en dan in één keer is het je te veel. Of je staat net in het volwassen leven met bijbehorende taken, verwachtingen en verplichtingen en je valt in een zwart gat. Geen energie meer, veel slapen en geen zin meer om iets te ondernemen. Bij het krijgen van een burn-out doen leeftijd en achtergrond er niet toe. Een paar bekende personen die het hebben meegemaakt zijn Joop van den Ende, Sophie Hilbrand, René van der Gijp en Eelco van der Geest. En zo zijn er nog duizend en één voorbeelden. Het is een bekend ‘label’ van tegenwoordig: de burn-out.

Die signalen die je hebt genegeerd en waar je je aan hebt aangepast zijn bijvoorbeeld:

– oververmoeidheid, je bent opgebrand, compleet uitgeput, bewegen is zwaar
– moeilijk dingen kunnen onthouden, consentratie verlies, geen focus
– slapeloosheid, geen honger, lusteloos, geen trek
– vaak verdrietig zijn, somber, onzeker
– je zondert je af, wil alleen zijn, hebt het liefst geen mensen maar stilte om je heen
Met een burnout verlies je in korte tijd heel veel. Je zondert je af van je familie en vrienden en werk. Je hebt geen vertrouwen meer in jezelf en in je eigen kunnen. Je omgeving wil je helpen, maar je laat ze niet meer toe. Het is gewoon allemaal teveel.

Iedereen heeft een bepaald patroon ontwikkeld van jongs af aan. Dit patroon is een kenmerkende manier waarop je in het leven staat, zowel in de manier van denken, voelen als doen. Het is een lange tijd (jaren…) succesvol geweest om alles op deze wijze aan te pakken. Bij een burn-out (even) niet meer. Ik noem dat ook wel “de start van het her-schrijven van je eigen gebruiksaanwijzing”!

Burnout is goed te behandelen
Je bent niet de enige met een burnout. Velen voor je zijn voor therapie naar Moon Consultancy in Dordrecht gekomen met dezelfde klachten. Burn-out is echter goed te behandelen. Daarbij werken we in korte tijd aan de volgende onderwerpen:

  • gericht leren ontspannen
  • energie opbouwen
  • leren hoe de energie over de dag te verdelen
  • leren waar jouw grenzen liggen
  • leren 'nee' te zeggen
  • efficiënt om te gaan met prive en werk