Narratieve Exposure therapie

Schokkende gebeurtenissen kunnen grote invloed hebben op iemands leven. Soms komen deze ervaringen pas jaren later naar boven. Dit wordt een post-traumatische stress stoornis (PTSS) genoemd.

Narratieve Exposure Therapie 

Online test Aanmelden

Narratieve Exposure therapie Moon Consultancy

Schokkende gebeurtenissen kunnen grote invloed hebben op iemands leven. Soms komen deze ervaringen pas jaren later naar boven. Dit wordt een post-traumatische stress stoornis (PTSS) genoemd. Deze gebeurtenissen spelen een grote negatieve rol in het dagelijks leven. Het belemmert je in je dagelijkse leven. Narratieve exposure therapie kan helpen deze gebeurtenissen 'een plek te geven'.

Wat is narratieve exposure therapie?

Deze vorm van therapie is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van PTSS als gevolg van langdurige en/of meervoudige traumatisering bij vluchtelingen. Tegenwoordig wordt narratieve exposure therapie (NET) ook toegepast als behandelvorm bij mensen die heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan militairen die terugkomen uit oorlogsgebieden, mensen die te maken hebben gehad met misbruik of een gewelddadige overval. Narratieve exposure therapie kan helpen deze gebeurtenissen 'een plek te geven'.

NET is een behandeling met als doel om traumatische - en ernstig schokkende ervaringen te verwerken zodat ze geen impact meer hebben op je leven. Jouw levensverhaal, zowel de goede als slechte herinneringen, staat centraal.  


Ervaringen vergeten

Het liefst vergeet je traumatische ervaringen zo snel mogelijk. Je wilt er niet over praten en je wilt er niet meer aan denken. Maar daarmee zijn die ervaringen niet verdwenen. Herinneringen, nachtmerries, flashbacks (herbelevingen) blijven je herinneren aan die nare ervaringen. Hoe dan ook, de ervaringen en de herinneringen eraan hebben een negatieve impact. Je slaapt slecht, je krijgt een kort lontje, je kunt agressief reageren, je bent schrikachting, je gevoelens stompen af.


Hoe werkt NET?

Bij deze narratieve therapie staat de levensgeschiedenis van de cliënt centraal. Narratief betekent in dit geval wat jij over jezelf, je leven en wat je overkomen is vertelt. De behandeling afgestemd aan de hand van deze rode draad (levenslijn). Die levenslijn heeft stenen (de moeilijke herinneringen) en bloemen (de goede herinneringen).

In de volgende sessies wordt er gebruik gemaakt van 'exposure'. Het betekent dat je, in de veiligheid van de therapieruimte, weer in gedachten teruggaat naar de traumatische gebeurtenissen (de stenen) uit het verleden om ze zo te verwerken. Vervolgens wordt de levenslijn doorgewerkt met narratieve exposure en wordt een levensdocument opgesteld.

Een andere vorm van exposure therapie is imaginaire exposure. Je bespreekt met de therapeut het hele verhaal van de schokkende gebeurtenis tot in detail en schrijft het eventueel op. In de meeste gevallen maakt de therapeut van iedere bijeenkomst een geluidsopname die je dagelijks moet beluisteren.

Het verschil met imaginaire exposure is dat er in NET ook wordt gesproken over prettige en mooie gebeurtenissen (de bloemen) in uw levensgeschiedenis.

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van NET en hieruit blijkt dat NET een effectieve behandeling is. Ook spreekt de methode goed aan bij veel cliënten. De duur van NET hangt af van het aantal nare gebeurtenissen dat je hebt meegemaakt, maar bedraagt meestal niet meer dan 16 tot 20 sessies.


Ook online behandeling beschikbaar

Narratieve exposure therapie is beschikbaar bij Moon Consultancy via een face-to-face, reguliere, behandeling of via een, gedeeltelijke- of volledige online behandeling.