Bessel van der Kolk over trauma
Interview met Bessel van der Kolk in Augeo Magazine door Ditty Eimers.
Hij vindt het onbegrijpelijk dat aanraking, beweging en verbeeldingskracht uit de meeste therapieën zijn verbannen. ‘Het zijn precies die elementen die getraumatiseerde kinderen helpen om zich weer veilig te voelen.’
U schrijft dat trauma’s de structuur en de bedrading van de hersenen kunnen veranderen. Kunt u dat uitleggen?
Wat heeft dat voor effect op getraumatiseerde kinderen?
Hoe merk je dat?
Is dat permanente gevoel van onveiligheid en gevaar nog wel te herstellen?
Kunnen medicijnen ook helpen om traumaklachten van kinderen te verminderen?
En praten over traumatische ervaringen, helpt dat volgens u?
Hoe kun je kinderen leren om die gevoelens te hanteren?
Maar dat is dus niet elk kind gegeven.
Sommige vakgenoten vinden dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is voor de nadruk die u legt op traumabehandeling via het lichaam.
Hoe kwam u daarmee in aanraking?
Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in.
Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Anderen bekeken ook
Reactie plaatsen