Wat is EMDR?

emdr moon consultancyEye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last hebben van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals bijvoorbeeld een ernstig ongeval of misdrijf. Men spreekt in dit geval van een trauma of PTSS. Om het wat eenvoudiger te zeggen: “het is een methode waarbij op een korte manier beschadigende ervaringen van hun negatieve effecten kunnen worden ontdaan”. Ook bij de behandeling van angst of angsten en fobieën, verslavingen met een specifieke oorsprong blijkt EMDR zeer effectief te zijn.

Waarvoor is EMDR?
Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen.
Een groot deel van de mensen ‘verwerken’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten.
Hierbij gaat het dan vaak om herinneringen aan de traumatische gebeurtenis, zoals angst opwekkende beelden, herbelevingen of nachtmerries, fobieën. Men spreekt dan van een trauma of post traumatische stress stoornis (PTSS).

EMDR kan worden gebruikt om de verwerking van de vervelende gebeurtenissen, die is vastgelopen, weer op gang te brengen. Dit kan al ongeveer na één maand nadat het trauma heeft plaats gevonden. In deze maand beginnen je hersenen met het verwerken van het trauma en kunnen we zien of er sprake is van een verwerking die vast is gelopen. Direct na de behandeling kun je bijvoorbeeld merken dat je intenser gaat dromen, dat je erg moe bent, dat je soms misselijk kunt zijn en dat je wat prikkelbaar kunt zijn. Dit zijn vaak tekenen dat de verwerking in je hersenen goed op gang komt. Na ongeveer een week nemen deze klachten vaak af. Na twee weken plannen we een vervolgsessie.

Werkt EMDR?
Ja, EMDR werkt vaak snel.
Daarnaast kan het ook een redelijke intensieve therapie zijn. Daarom zal ik over het algemeen vertellen wat ik ga doen en waarom, maar ook uitgebreid uitleggen hoe jij de emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven.
Dit wordt meestal ook geoefend. Echt eng is het niet. De meeste mensen ervaren een sessie als een “echte bevrijding”.

EMDR is bewezen effectief in de behandeling van: 

  • Trauma’s en nare ervaringen, zoals seksueel misbruik, fysieke of psychische mishandeling, meemaken van een ongeval, natuurramp of overval
  • Een verleden van pesterijen.
  • Het verlies van een partner of iemand vanuit de naaste omgeving.
  • Nachtmerries, herbelevingen of flashbacks; Angsten, paniek en fobieën. Ook in de behandeling van vliegangst en rijangst is EMDR erg effectief.
  • Psychosomatische aandoeningen, zoals migraine, chronische pijn, prikkelbare darmen en prikkelbare darmstoornis. Hierbij is het vaak wel dat er een vervelende of traumatische ervaring aan de klachten vooraf is gegaan.
  • Seksuele problemen waar een vervelende of traumatische ervaring aan vooraf is gegaan.

Het resultaat?
De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er in de eerste sessie al veel.
Na afloop van een EMDR-therapie kun je vaak al bemerken wat het met je gaat doen, er is als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.
En dat wordt door de tijd heen alleen maar beter.

Procedure: EMDR zal in veel gevallen een onderdeel kunnen zijn van de therapie die gevolgd wordt bij Moon Consultancy. Ook is het mogelijk om EMDR als aparte methodiek in te zetten bij specifieke klachten. Doorgaans zijn er dan 2 tot 5 sessies nodig om wezenlijke veranderingen op gang te brengen. 


Informatie filmpje: Kinderen vertellen over hun ervaring met EMDR (Nederlands)Mirjam Veltman: 30+ jaar therapeut voor individuen, partners en gezinnen met als specialisatie hechting en trauma. Cliënten komen uit alle lagen, rangen en standen van de samenleving: van celebrity's uit de mediawereld, politici, directeuren met beursgenoteerde bedrijven, loodgieters, onderwijzers, hoogleraren, thuis-blijf- moeders en vaders, vastgelopen en opstandige jongeren ...! en alles daar tussen in.Getrouwd en moeder van 3 kinderen. Trotse hondenbezitster en liefhebster van wandelen in de natuur van bos, polders en strand. Auteur van het boek "Allemaal bijzondere mensen", korte verhalen uit de praktijk van mijn praktijk Moon Consultancy.
Reactie plaatsen