Top tien relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen

Onlangs las ik een top 10 van relatieproblemen. De top 10 komt niet zo maar uit de lucht vallen. Hij komt uit een onderzoek uit mei 2009, uitgevoerd door Synovate, in opdracht van stichting Korrelatie.

De top 10 ziet er als volgt uit:

  1. Ergernissen
  2. Niet goed met elkaar kunnen praten
  3. Discussie over huishoudelijke taken
  4. karakters die botsen
  5. Discussie over opvoeding van kinderen
  6. Financiële problemen
  7. Geen tijd voor elkaar
  8. Egoïsme
  9. Ontrouw
  10. Te snel opgeven

Op dezelfde site las ik dat 70% van de relaties, te maken krijgt met deze relatieproblemen. Toch gaat niet 70% van de relaties in relatietherapie. Hoe komt dat?

Ieder huisje…

Het spreekwoord zegt: ‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’. Als je dit vertaalt naar relaties betekent het dat er in iedere relatie wel wat aan de hand is, hoe goed de relatie ook is. Kennelijk is de aanwezigheid van relatieproblemen niet bepalend om hulp te zoeken en in therapie te gaan. Wat dan wel?

Praktijk

In mijn praktijk merk ik dat mensen hulp voor hun relatie zoeken als ze er zelf echt niet meer uitkomen. De relatie-issues dreigen de relatie de baas te worden. Al het goede dat ook in de relatie is, dreigt overspoeld te worden door de problemen. Als mensen dan aan hun relatie denken, zien ze alleen maar lastige en vervelende dingen. Dat is dan de aanleiding om hulp te zoeken en in therapie te gaan.

Communicatie

Als je naar de top 10 kijkt valt op dat het merendeel van de problemen te vatten is in het thema communicatie. Daarom is het niet zo gek dat relatietherapie zich in het verleden (tot begin deze eeuw in Nederland) vooral daarop richtte. Tegenwoordig richt relatietherapie zich meer op hoe partners zich hechten aan elkaar. Hoe zij een duurzame affectieve relatie met elkaar aangaan. Communicatie is daar een onderdeel van.