Zo word je een betere luisteraar
In gesprek met jezelf
De meeste mensen luisteren niet. Ze wachten op hun beurt. Ze praten wel met de ander, maar ze voeren een gesprek met zichzelf. Een voorbeeld:
“Ik heb vanmiddag een heel leuk lunchzaakje gevonden in de stad!”
Een goede luisteraar zou vragen stellen. “Oh wat leuk, waar precies?”, “En wat hadden ze voor gerechten op de kaart?”, “Wat vond je er precies zo leuk aan?”
Een goede luisteraar laat de ander uitpraten en rustig vertellen over haar ervaring in het leuke lunchzaakje. Een slechte luisteraar, die vooral in gesprek is met zichzelf, geeft antwoorden met de volgende strekking:
“Leuk, ik heb vorige week ook op zo’n leuke plek geluncht!” En terwijl de ander vertelt over de gerechten op de kaart, zegt de slechte luisteraar: “Ja, bij dat zaakje waar ik was hadden ze ook broodjes kip, heel lekker!”
De voordelen van beter luisteren
Het bovenstaande voorbeeld lijkt onzinnig, maar er is een belangrijk verschil. De meeste mensen luisteren niet naar anderen. Ze halen de verhalen van anderen langs hun eigen filters, en koppelen terug wat zij hebben meegemaakt. Of erger nog: wat zij hebben gehoord van andere mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.
Luisteren is een geweldige eigenschap. Zodra jij beter wordt in luisteren, word je direct een betere vriend/partner/vader/moeder/zakenpartner of vreemde op straat. Luisteren is niet altijd makkelijk, maar het helpt je de kwaliteit van al je relaties te verbeteren. En dat is ontzettend waardevol.
De wereld zit niet te wachten op praters. De wereld wacht op luisteraars. Op mensen die je het gevoel geven dat je ertoe doet. Dat je belangrijk genoeg bent om gehoord te worden. Mensen bij wie je je verhaal kunt doen, die je in je waarde laten.
Zo word je een betere luisteraar
Beter leren luisteren is niet moeilijk. Maar je zult het niet in één dag onder de knie hebben. Daarbij zul je merken dat het bij sommige mensen beter lukt dan bij anderen.
De onderstaande tips helpen je een betere luisteraar te worden. Het is een van de eigenschappen die ik de afgelopen maanden steeds verder ontwikkel, en de resultaten zijn al snel te merken.
- Verhef goed en actief luisteren naar mensen als hoogste prioriteit zodra je in een conversatie raakt.
- Houd je gedachte in het moment. Dwaal niet af. Zodra jij afdwaalt, is dat direct te zien aan je lichaamstaal. Ik heb het meteen door als mensen mijn verhaal zat zijn. Dat geeft me meestal geen goed gevoel, en ik probeer dat bij anderen te voorkomen.
- Laat de ander praten. Praat niet constant over jezelf. Stel vragen en laat de ander het woord doen. Je mag heus wel over jezelf praten, maar houd het kort. Je voelt vanzelf aan of je te maken hebt met iemand die echt interesse in je heeft, en of er ruimte is voor jouw verhaal.
- Luisteren is een geweldige manier om liefde te verspreiden. Geef aandacht zonder het terug te verwachten. Jij bent je aan het ontwikkelen, dat wil niet zeggen dat andere mensen ook betere luisteraars willen worden. Sommige mensen zullen nooit vragen naar jouw verhaal. Dat is dan zo.
- Luister. Probeer niet elk verhaal aan te vullen met jouw meningen, ervaringen en inzichten. Probeer niet een overtreffend voorbeeld te vinden. Luister gewoon.
- Maak er geen wedstrijd van. Wacht niet op je beurt om te praten. Laat bewust een korte stilte vallen nadat iemand klaar is met praten. Dat creëert rust en vertrouwen, aangezien de ander niet bang hoeft te zijn dat jij hem of haar in de rede zult vallen.
- Maak geen zinnen af. Dat is de meest irritante eigenschap op aarde. Vooral als je dénkt dat je weet wat de ander wil gaan zeggen, en constant de zin verkeerd afmaakt. Laat de ander zijn zinnen afmaken. Geen haast.
- Excuseer je als je even iets anders moet doen, of even aan iets anders moet denken.
- Zet je mobiel op trillen, en onderbreek een gesprek niet vanwege een lichtgevend scherm. Geef de face-to-face conversatie hogere prioriteit. Doe alsof je mobiel niet bestaat, dan geef je je gesprekspartner het gevoel dat hij of zij ontzettend waardevol is.
- Ontdek hoe leuk het is om te luisteren. Het is uiteindelijk veel leuker dan over jezelf praten. Door te luisteren leer je meer, creëer je meer waardevolle momenten en wordt je wereld veel rijker.
- Over jezelf praten is als fastfood. Lekker, en geen probleem voor af en toe. Maar als je het constant doet dan wordt het schadelijk.
- Maak echt oogcontact.
- Overdreven knikken, ‘Uhuh’ en ‘Ja’ zeggen is niet actief luisteren. Dat is irritant, en geeft de ander de indruk dat je ze in de rede wilt vallen.
- Maak er een punt van om niemand meer in de rede te vallen. Laat mensen uitpraten. Dat vinden mensen heerlijk.
- Merk hoe de kwaliteit van je vriendschappen toeneemt, en hoe je er op termijn meer plezier aan beleeft.
Luisteren is waardevol
Luisteren is waardevol. Hoe beter je er in wordt, des te waardevoller je zult zijn voor de mensen om je heen. En, des te hoger de kwaliteit van je relaties zal worden.
Je zult mensen tegenkomen die zoveel honger hebben naar aandacht, dat ze alleen over zichzelf praten. Dat is soms moeilijk. Aan de andere kant is het fijn dat jij er voor ze kunt zijn.
Je zult ook mensen tegenkomen die beter luisteren dan jij, waardoor je plotseling veel over jezelf zult praten. Allemaal prima. Het is vooral waardevol om je bewust te worden van je luister-skills, en ze stap voor stap te ontwikkelen.
Mensen die luisteren zijn zeldzaam en ontzettend waardevol. Laten we ons best doen om goede luisteraars op zijn minst minder zeldzaam te maken!